TÉMA

Hlavní zprávy

Rusko bude Evropě škodit. Čeká nás konfrontace, ale nemusí být vojenská, řekl Pavel

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český prezident Petr Pavel. V rozhovoru s rakouským listem Die Presse také vyjádřil názor, že Evropa je na začátku delší konfrontace s Ruskem, která ale nemusí být vojenského rázu.
před 2 mminutami|

Izrael vyzývá k další evakuaci Rafahu, napětí panuje i na severu Pásma Gazy

Izraelská armáda vyzvala k dalším evakuacím ve východní části Rafahu a také dvou oblastí na severu Pásma Gazy, napsal deník Ha’arec. Server The Times of Israel (ToI) uvedl, že lídr teroristického Hamásu Jahjá Sinvár se pravděpodobně neskrývá v Rafahu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že bez operace v tomto městě nelze Hamás zcela zničit.
06:39Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Polsko vybuduje opevnění na hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj organizovaně vytváří Minsk. Při návštěvě polské východní hranice to v sobotu podle agentury DPA prohlásil polský premiér Donald Tusk.
před 1 h hodinou|

Je potřeba podporovat sport od dětských kategorií, shodli se poslanci v debatě o financování

Poslanci v pořadu Události, komentáře v souvislosti s mistrovstvím světa v ledním hokeji debatovali o budoucnosti hokeje a obecně sportu a jeho financování. Předseda sněmovního podvýboru pro sport Jakub Janda (ODS) uvedl, že stát nemůže financovat vše. S tím souhlasil i místopředseda podvýboru pro vzdělání a tělovýchovu Zdeněk Kettner (SPD), který podotkl, že od určitých kategorií si na sebe sport musí vydělat. Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher dodal, že mladé lidi lákají ke sportu i výrazné osobnosti. Podle členky výboru pro sport Michaely Šebelové (STAN) je potřeba se zaměřit na podporu pohybu u dětí.
před 1 h hodinou|

Po nehodě dvou aut a motorky u Plzně je sedm zraněných, jeden napadl záchranáře

Při nehodě dvou aut a motorky u Nové Hospody na Plzeňsku v sobotu dopoledne utrpělo zranění sedm lidí. Jeden ze zraněných napadl při zákroku záchranáře, uvedla policejní mluvčí Iva Vršecká. Jak později zjistili policisté, muž měl u sebe pytlíčky s krystalickou látkou, pravděpodobně šlo o drogy.
13:54Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Záplavy v Afghánistánu mají stovky obětí

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovými dešti, si vyžádaly nejméně tři sta obětí, uvedl podle agentury AP Světový potravinový program. Vládnoucí Taliban hovoří o stovkách obětí. V pátek tiskové agentury uváděly, že při záplavách v severoafghánské provincii Baghlán zemřelo nejméně pět desítek lidí.
10:41Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Nové gorilí mládě z pražské zoo je samička. Jméno vybrala bioložka Jane Goodallová

Mládě gorily nížinné, které se samici Kijivu narodilo téměř před měsícem v pražské zoologické zahradě, je samička. Dostala jméno Gaia. Jméno gorilího mláděte vybrala britská bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová, která se zabývá výzkumem primátů. Vědkyně v sobotu v pražské zoo gorilu slavnostně pokřtila před stovkami návštěvníků.
před 2 h hodinami|

Rusové chtějí rozptýlit ukrajinské síly, míní ISW. Taktiku použila i Ukrajina

V Charkovské oblasti pokračují boje o Strileču, Pylnu, Borysivku, Olijnykove a Ohirceve. Dále probíhají také protiofenzivní opatření v osadách Lypci a Vovčansk a v jejich okolí, oznámil v pátek pozdě večer ukrajinský generální štáb. Podle Institutu pro studium války je pravděpodobné, že se Rusové snaží rozptýlit ukrajinské síly.
09:52Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

České jahody podraží až o padesát procent. Samosběry budou v omezené míře

Cena českých jahod vzroste kvůli dubnovým mrazům u některých prodejců až o padesát procent. České televizi to potvrdily vybrané české jahodárny. Cena stoupne i u samosběrů. Ty začnou už v druhé polovině května, o týden až dva dříve než v loňském roce.
před 2 h hodinami|

Noční oblohu nad Českem zbarvila polární záře

Na obloze nad Českem lidé v noci mohou pozorovat polární záři, kterou způsobila mimořádná eruptivní aktivita Slunce. Tento přírodní úkaz by měl být pozorovatelný i v noci ze soboty na neděli. Zájemci by si měli pro pozorování oblohy najít oblast s výhledem k severu mimo světelné znečištění. Redakci Vědy ČT24 zaslali uživatelé Facebooku své snímky.
včeraAktualizovánopřed 9 h hodinami|

Ruský tlak v Charkovské oblasti sílí. S evakuacemi pomáhají dobrovolníci

Rusové zintenzivnili útoky v Charkovské oblasti. Podle místních představitelů tím chce Moskva dosáhnout vylidnění regionu. Do vesnic v pohraničí jezdí dobrovolníci pomáhat s evakuacemi a také dodávat humanitární pomoc. V některých obcích ještě zůstávají lidé, kteří se nemohou nebo nechtějí přesouvat. Situaci v oblasti mapoval zpravodaj ČT Jan Řápek.
před 10 h hodinami|

Rusové obranu v Charkovské oblasti neprolomili, tvrdí Kyjev. Reuters píše o nové frontě

Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti, Kyjev na místo vyslal posily, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. Dosavadní útoky se podle něho podařilo odrazit. Šéf charkovské oblastní správy dříve informoval, že ruské síly v noci na pátek zintenzivnily přeshraniční ostřelování města Vovčansk nedaleko ruských hranic. Podle vysoce postaveného zdroje z ukrajinské armády citovaného agenturou Reuters se Rusům podařilo u Vovčansku postoupit o kilometr na ukrajinské území.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Schůze ke druhému čtení návrhu o korespondenční volbě zabrala dvacet hodin

Předloha k zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí má za sebou druhé čtení, závěrečné schvalování by se mohlo uskutečnit ještě tento měsíc. Poslanci opozičního hnutí ANO navrhli další úpravy koaliční volební novely, SPD prosazuje její zamítnutí. Mimořádná schůze svolaná z koaličního podnětu k druhému čtení trvala dva jednací dny, debata vyplnila zhruba dvacet hodin čistého času. Skončila v pátek odpoledne.
včeraAktualizovánopřed 18 h hodinami|

Valné shromáždění OSN vyzývá ke schválení plnohodnotného členství Palestiny

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby návrh v tomto směru schválila. Minulý měsíc takový postup v Radě bezpečnosti vetovaly Spojené státy americké.
včeraAktualizovánopřed 20 h hodinami|

Izraelská armáda obklíčila východní část Rafahu

Izraelské tanky v pátek zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu, čímž prakticky obklíčily celou východní část tohoto města na jihu Pásma Gazy, informuje agentura Reuters. Ve východní a severovýchodní části města se podle obyvatel téměř nepřetržitě ozývají exploze a střelba. Pokračují intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z teroristických hnutí Hamás a palestinského Islámského džihádu.
včeraAktualizovánopřed 21 h hodinami|

„Paříž jako z pohlednice.“ Policie před olympiádou vyklízí stanová města migrantů

Paříž se snaží najít způsob, jak před letní olympiádou zlepšit krizi v oblasti bydlení a zároveň snížit počet stanových vesnic. Jen za první čtyři měsíce letošního roku vyklidila tamní policie dvacet pouličních táborů, více než za celý rok 2022. Kritici tvrdí, že jde o způsob, jak zlepšit obraz města ve světě na úkor nejzranitelnějších skupin lidí. Místní úřady uvádějí, že nový relokační program „není způsoben olympijskými hrami“, ale „nárůstem poptávky“ po nouzovém ubytování.
včera|

Zelenskyj poděkoval Čaputové za morální podporu. Přijela do Kyjeva před koncem mandátu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek poděkoval slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, která před koncem svého mandátu přijela do Kyjeva, za její silnou morální podporu. Na společné tiskové konferenci oba ocenili slovenskou sbírku na munici pro Ukrajinu, jejíž výnos přesáhl čtyři miliony eur (téměř 100 milionů korun).
včeraAktualizovánovčera v 15:32|

Zemědělci budou 22. května znovu protestovat v Praze. Nerozumím tomu, vzkázal jim ministr

Další zemědělské protesty budou 22. května v Praze. Rozhodli o tom zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších organizací. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by to měly být masivní protesty, nemusí být poslední. Vláda podle něj tíživou situaci v sektoru neřeší a spíš ji některými kroky i zhoršuje. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že protesty zemědělců aktuální situaci neprospějí. Dodal, že se snaží pro ně udělat maximum a že postupu Agrární komory nerozumí.
včeraAktualizovánovčera v 14:21|

Rusové na frontě více využívají Muskův Starlink. Pentagon hledá způsob, jak to zarazit

Služba Starlink spadající pod společnost SpaceX miliardáře Elona Muska, která poskytuje díky husté síti satelitů rychlé a zabezpečené připojení k internetu, je od začátku ruské války na Ukrajině pro obránce klíčová, protože zajišťuje vojákům jak spojení s velením, tak například způsob, jak ovládat drony. Jenže Rusku se navzdory sankcím a regionálním zámkům daří terminály Starlinku na frontě využívat také, ač Moskva jejich nasazení oficiálně popírá. Pentagon spolu se SpaceX nyní hledá způsoby, jak trend zvrátit a terminály v ruském držení „odstřihnout“.
včera|

Policie vyhlásila pátrání po generálovi ruské GRU. Kvůli Vrběticím

Policie pátrá po Andreji Averjanovovi. Je to generál ruské vojenské rozvědky GRU – velitel jednotky podezřelé z naplánování a realizace výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. Averjanov je nicméně v Rusku, které již žádost české policie o spolupráci při vyšetřování vrbětických explozí odmítlo.
včera|

Česko na Ukrajinu dodalo výcvikový simulátor stíhaček F-16

Česko předalo brigádě taktického letectva první simulátor stíhačky F-16. Jeho hlavní modul již testují a připravují k provozu ukrajinští specialisté, oznámil na Telegramu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Kyjev očekává dodávky prvních reálných strojů ze západních zemí letos v červnu až červenci, řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z ukrajinské armády.
včeraAktualizovánovčera v 13:48|

Fiala poslal prezidentovi návrh na Ženíškovo jmenování ministrem pro vědu

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve Strakově akademii sešel s kandidátem na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem Ženíškem (TOP 09). Probrali spolu Ženíškovy priority ve funkci i to, co by chtěl v čele ministerstva do voleb stihnout. Návrh na jeho jmenování už premiér odeslal prezidentovi Petru Pavlovi, potvrdil později pro ČT.
včeraAktualizovánovčera v 13:13|

Na dálničním přivaděči u Jihlavy začala přestavba nebezpečné křižovatky. Zavřený je sjezd 112 z Brna

Na dálničním přivaděči v Pávově u Jihlavy zahajuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přestavbu nebezpečné křižovatky. Během několika měsíců by se z ní měl stát kruhový objezd. Na silnici I/38, která vede na Havlíčkův Brod, je částečně omezená doprava. Zavřený je sjezd na 112. kilometru dálnice D1 ve směru od Brna na Prahu. Práce vyjdou na necelých šedesát milionů korun.
včera|

Maďarsko Číně výměnou za investice drží přivírající se dveře na evropský trh

Čínský prezident Si Ťin-pching slíbil další investice v Maďarsku, kde zakončil první evropskou cestu po pěti letech. Budapešť láká čínské firmy v době, kdy právě obchod zhoršuje čínsko-evropské vztahy. Podle Pekingu sílí role Maďarska jako blízkého spojence v Evropské unii, a to i kvůli podobným postojům k válce na Ukrajině.
včera|