Jednání s opozicí o penzích neskončilo, řekl Jurečka. Jsme připraveni argumentovat, uvedla Šafránková

Události, komentáře: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková v debatě o důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích zopakoval, že je stále připraven s opozicí hledat shodu. Připomínky podle něj ale předložilo jen SPD, se kterým je prý jednání smysluplnější než s ANO. Ministr řekl, že je úpravám parametrů reformy otevřený, nicméně nemůže připustit, aby byl „vyprázdněn“ její smysl. Poslankyně Lucie Šafránková (SPD) upozornila, že pokud bude součástí návrhu jako celku zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let či snižování nově přiznaných penzí od roku 2026, SPD pro něj ruku nezvedne. „Jsme připraveni argumentovat,“ prohlásila.

Jurečka už na úterní tiskové konferenci podotkl, že hnutí ANO k důchodové reformě nepředstavilo nic, zatímco SPD nějaké návrhy zaslalo. „Musím říci, debata loňského roku s hnutím SPD (...) pro mě byla mnohem konstruktivnější a smysluplnější než s kolegy z hnutí ANO,“ prohlásil.

ANO se dle Jurečky rozhodlo dělat „pštrosí politiku“. Jeho jednání s opozicí však neskončilo, upozornil. „Budu chtít s hnutím ANO i SPD dále jednat, máme zhruba tři měsíce času do druhého čtení. Pokud se ukáže, že tu jsou návrhy, se kterými je možné pracovat, jsem připraven hledat shodu,“ řekl ministr. ANO zdůvodnilo zrušení účasti na jednání o penzích tím, že premiér Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) opakovaně deklarovali, že reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

SPD je dle Šafránkové připraveno s vládou o důchodech dále jednat. „Dva naše návrhy, i když ještě nedodělané, již (Jurečka) zapracoval. (...) Pokud lidé odpracují 45 let a chtějí odejít do předčasného důchodu, aby nebyli kráceni. Ministr navrhuje poloviční krácení, my bychom chtěli nulové krácení,“ uvedla jako příklad.

Návrhy SPD, kde získat příjmy

Pokud však bude součástí návrhu jako celku zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let či snižování nově přiznaných penzí od roku 2026, SPD pro něj podle Šafránkové ruku nezvedne. „Jsme připraveni argumentovat, proč se tyto změny nemají přijímat. (...) Bude záviset na vládě, zda návrh podá jako celek či jej podá zvlášť,“ dodala.

„Můžeme se ještě bavit o dílčích úpravách parametrů, jsem tomu otevřen a myslím to vážně,“ prohlásil Jurečka s tím, že chce najít konsensus. Nicméně podle něj vláda nemůže připustit, aby „vyprázdnila“ smysl reformy. „Musíme se vážně zabývat tím, kde v systému dokážeme snížit výdaje nebo získat nové příjmy,“ zdůraznil ministr.

„Příjmy můžeme posílit tím, že začneme pracovat s lidmi, kteří jsou na šedém trhu práce,“ navrhuje Šafránková. To by podle ní přineslo až tři sta miliard korun. Dále je podle ní potřeba reformovat exekuce. „U zaměstnávání lidí, kteří jsou v exekuci, dle sociologa Daniela Prokopa ročně mizí až dvanáct miliard,“ poznamenala.

SPD by podle ní také ocenilo, kdyby ti, kdo jsou v předčasném důchodu, měli možnost pracovat ve standardním zaměstnaneckém poměru, nikoliv jen na dohodu. „A aby si mohli vydělat třeba do výše 75 procent minimální mzdy. Tam vidíme také jasné další příjmy,“ dodala.

Jurečka: Buďme realističtí

„Buďme realističtí v tom, jaké ty příjmy opravdu mohou být,“ reagoval ministr. „To, co dnes dle kvalifikovaných odhadů ztrácíme v rámci šedého trhu práce, je částka do čtyřiceti miliard, tedy výrazně nižší, než říká kolegyně,“ uvedl.

Důležité je podle něj také zmínit, že stárnutí populace zapříčiní značné náklady na zdravotní a sociální systém. „To stát bude muset výrazně více financovat než doposud,“ upozornil. Populace nejenom, že stárne, ale některé typy nemocí přicházejí dříve, poznamenal také.

Péče je tak podle něj nákladnější a delší. „Nemysleme si, že teď vyřešíme důchodovou reformu, budou tu drobné příjmy navíc, a máme vše vyřešeno. Nemáme ani náhodou. Tuto společnost budou čekat velké výzvy.“