Ještě nenastoupil, už se omlouvá. Tuleja publikoval v potenciálně predátorských časopisech

Kandidát na ministra pro vědu a výzkum Pavel Tuleja o svém jmenování (zdroj: ČT24)

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na Beallův seznam takzvaných potenciálně predátorských časopisů. Uvedl to po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a také na síti X s tím, že texty pocházejí z roku 2015. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství, kde články vyšly. Fiala jeho veřejnou omluvu přijal a odeslal na Hrad návrh na Tulejovo jmenování. Prezident to má udělat v pondělí.

„Mé priority (ve funkci ministra) jsou snažit se dokončit zákon o vědě, výzkumu, inovacích a transferu znalostí, druhou prioritou je pomoci ministru školství nechat schválit zákon o vysokých školách, třetí prioritou je problematika transferu, a bavili jsme se i o bezúročných půjčkách,“ řekl Tuleja po jednání s premiérem. Možnosti, jak už dnes podpořit studenty ve studiu, podle Tuleji existují, tvrdí však, že nejsou dostatečné.

Tuleja se krátce vyjádřil také k problematice už zmíněných článků. „Pana premiéra jsem o publikacích v predátorských časopisech informoval a zároveň bych se rád veřejně omluvil. V tuto chvíli to nebudu více komentovat,“ řekl.

Uvedl, že za svůj profesní život napsal desítky odborných textů. „Zaznamenal jsem, že se objevily informace o textech, u kterých jsem spoluautorem a které byly publikovány v časopisech na Beallově seznamu. Dohledal jsem, že jsou z roku 2015,“ řekl.

Zpětně prý vnímá, že měl více kontrolovat kvalitu nakladatelství. „Za tuto chybu se veřejně omlouvám. Slezskou univerzitu jsem již požádal o stažení příslušných článků z mého publikačního seznamu,“ dodal. Univerzita žádost potvrdila.

Fiala podle vyjádření pro ČTK vyslechl Tulejovy argumenty v případě publikování vědeckých článků a přijal jeho veřejnou omluvu. Premiér také odeslal na Hrad návrh na jmenování nového ministra.

Server Seznam Zprávy upozornil, že jde o trojici textů, které vyšly v únoru 2015. Další text je z ledna 2013, spoluautorkou byla Karin Gajdová, nynější zastupitelka za ANO v Ludgeřovicích na Opavsku. „Ty věci dávala dohromady doktorandka, která ty články publikovala se mnou. Já jsem jí dával podklady k článkům, materiály,“ řekl serveru Tuleja.

Gajdová ve čtvrtek sdělila, že tehdy teprve nabírala zkušenosti v akademické sféře a o seznamu predátorských časopisů nevěděla. „Každopádně hlavním cílem těchto článků bylo prezentovat je na mezinárodních konferencích s následnou diskusí, kde tak bylo možné získat zpětnou vazbu a také si poslechnout kritické názory odborníků,“ uvedla.

Za Tuleju se postavil místopředseda TOP 09 Michal Kučera. „Vysvětlil to dostatečně, omluvil se, články jsou staženy. Myslím, že to je věc natolik stará, a ne tolik významná, že jeho ministerský post neohrožuje,“ řekl Kučera. Koaliční Starostové budou podle šéfa sněmovní frakce Josefa Cogana požadovat po partnerech vysvětlení záležitosti, zatím nemají podrobnější informace.

Predátorské časopisy mimo jiné nesplňují etické standardy

Takzvané predátorské časopisy zaplavují akademické prostředí irelevantními texty, které nesplňují základní náležitosti odborných textů. Časopisy nemusejí dodržovat etické standardy vědeckého prostředí, publikované texty neabsolvují recenzní řízení a nemusejí mít dostatečnou odbornou kvalitu.

Publikace v odborných časopisech je přitom důležitou součástí pracovního působení vědců a je třeba nástrojem k získávání grantů. Metodiku na odhalení potenciálně predátorských časopisů vyvinul americký profesor Jeffrey Beall.

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09), která končí kvůli nespokojenosti mateřské strany s tím, jak prezentovala výsledky své práce na veřejnosti. Demise se datuje k neděli 5. května.

Místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN) ve čtvrtečních Událostech, komentářích prohlásila, že nechce kádrovat kandidáta TOP 09, ale vzápětí dodala, že obecně je pověst, včetně té vědecké, „velmi důležitá“. „Jak jsem zaznamenala, tak otázka predátorských časopisů je problémem české vědy, paní ministryně Langšádlová ten problém také řešila,“ připomněla Kovářová. Odchodu Langšádlové prý lituje, ač rozhodnutí koaličního partnera respektuje.

Vondráček: Strašný amatérismus

Místopředseda ANO Radek Vondráček podotkl, že je normální, že když se má někdo stát ministrem, prověřují ho média i okolí. „A jestli má nějaký reputační problém, tak už jsem za své aktivní politické kariéry zažil, že (takový člověk) vůbec nenastoupil nebo byl v úřadu pár dní. Tohle je strašný amatérismus,“ zmínil. Zároveň zopakoval, že nejlepší by bylo, kdyby na uvolněný post žádný další ministr nenastoupil.

Sociolog médií působící na Loughborough University ve Velké Británii Václav Štětka řekl, že publikování v predátorských časopisech je „obecně vnímáno jako etický prohřešek“. „V těch časopisech vycházejí buď zcela banální nebo vědecky podřadné texty. V extrémních případech i takové, které nemají skoro žádný smysl – vědecký či gramatický,“ konstatoval akademik.

Události, komentáře: Pochybnosti kolem vědecké práce navrhovaného ministra pro vědu Tuleji (zdroj: ČT24)