Končí termín na podání přiznání k dani z příjmů v elektronické podobě

Čtvrtek je posledním dnem pro podání přiznání k dani z příjmů za loňský rok v elektronické podobě. Lidé a firmy mohou svou povinnost splnit do půlnoci prostřednictvím datové schránky nebo portálu Moje daně. Zároveň je čtvrtek posledním termínem pro zaplacení daně. Kdo řeší přiznání prostřednictvím daňového poradce nebo advokáta, má čas na podání do 1. července. Termín u přiznání v papírové podobě uplynul před měsícem.

Elektronické podání je povinné pro všechny, kdo mají ze zákona zřízenu datovou schránku a měli loni příjmy z podnikání. Lidé si ale tuto formu mohou zvolit i dobrovolně. Elektronické přiznání je nutné podat ve stanoveném formuláři ve formátu .xml, není možné naskenovat papírový formulář a poslat ho datovou schránkou. V portálu Moje daně lidé najdou interaktivní formulář, který některé údaje předvyplní, upozorní na chyby nebo na chybějící přílohy.

Elektronická forma podání loni poprvé převažovala nad papírovou, když ji využilo 66 procent poplatníků. Letos finanční správa očekává další zvýšení tohoto podílu na 73 procent. Do půlnoci 1. května 2024 podali daňoví poplatníci 2 351 426 daňových přiznání. „Evidujeme 2 351 426 podaných přiznání, což je 84 procent odhadovaného celkového počtu z loňského roku,“ říká Tomáš Weiss, mluvčí Generálního finančního ředitelství. 

Podle daňového experta Michala Jelínka z V4 Group nechává spousta Čechů podání daňového přiznání na poslední chvíli. Z údajů Finanční správy vyplývá, že do února přiznání úřadům odevzdala pouhá desetina lidí. Těm, pro které platí povinnost přiznání podat, doporučuje, aby si všechny potřebné údaje shromažďovali již během roku a proces pak byl plynulejší.

Michal Jelínek hovořil o posledním termínu na elektronické podání daní (zdroj: ČT24)

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně nebo 0,01 procenta stanovené daňové ztráty za každý následující den prodlení. Maximální postih je pět procent. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně pět set korun a maximálně 300 tisíc korun.