Novela zákoníku práce počítá s brigádami už od čtrnácti. Vznikl i seznam vhodných pozic

Události: Brigády od čtrnácti let (zdroj: ČT24)

S příchodem sezony začínají podniky nabírat více brigádníků. Ministerstvo zdravotnictví teď navíc dokončilo seznam prací, kterými si budou moct v budoucnu přivydělat už i čtrnáctiletí. Jde třeba o kancelářské pozice nebo vedoucí na táborech. Změna je součástí novely zákoníku práce.

Mladiství budou moci pracovat také v gastronomii nebo na pozicích uklízečů, prodavačů vstupenek či doručovatelů.

„S písemným souhlasem rodičů čtrnáctiletý mladý člověk může podepsat pracovní smlouvu nebo dohodu o provedení práce,“ sdělila vedoucí oddělení expertních činností resortu práce Jana Skalková.

Výdělek přitom nesmí být nižší než určuje minimální mzda, tedy nejméně 112,50 za hodinu. Dotyčný může pracovat maximálně sedm hodin denně a pětatřicet týdně. 

„K větším škodám by opravdu docházet nemělo, a priori povahou dané práce. Pokud se jedná o škodu z nedbalosti, tak v takovém případě je to do 4,5násobku příjmu, který mladý člověk má,“ ujasnila Skalková.

„Nechceme vygenerovat nového kuřáka či alkoholika“

Novela čtrnáctiletým nicméně neumožní pracovat coby noční hlídači, lesníci, zedníci nebo třeba švadleny. Stopku mají také v případě restaurací, které prodávají alkohol.

„Naším cílem je, aby se člověk vzdělal, získal nové zkušenosti. Ale ne, abychom si vygenerovali nového kuřáka nebo alkoholika,“ podotkl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

„Je to postavené na hlavu – my si určitě umíme zodpovědně připravit provoz tak, že se nedostanou ke spojení s alkoholem,“ odmítá tuto argumentaci člen Českého gastronomického institutu Luboš Kastner.

Novelu chce ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na vládě projednat během května. Pokud změny podpoří i obě parlamentní komory a prezident, budou platit od ledna příštího roku.