Válek představil prezidentovi strategii rozvoje zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Válek (TOP 09) po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na úterní schůzce představil prezidentu Petru Pavlovi strategický dokument dalšího rozvoje českého zdravotnictví. Týká se zdravotnického personálu, vzdělávání nebo změn v síti nemocnic. Zahrnovat by měl třeba také změnu v rozložení lůžek v nemocnicích z akutní péče na pozdější. Válek očekává od Hradu připomínky, než dokument představí poslancům. Prezidenta dle Válka zajímalo i to, zda se české zdravotnictví dostatečně připravuje na stárnutí populace.

„Prezidenta jsem informoval o strategii, kterou jsem připravil. Dále jsem ho informoval o některých aktuálních otázkách, které se týkají zdravotní péče, vývoje úhrad zdravotní péče, změn v akutní péči,“ vyjmenoval po schůzce s prezidentem Válek.

Materiál podle ministra vznikal jako vědecká publikace, měl i zahraniční oponenturu a ministerstvo ho diskutovalo i se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Tým odborníků hlavy státu dokument dle Válka nyní prostuduje. „Předem musím poděkovat za jakékoliv připomínky, především ty kritické. Pochválit se umím sám,“ doplnil ministr.

Válek: Mou ambicí je najít konsenzus

Se strategií rozvoje českého zdravotnictví pak chce Válek ve čtvrtek seznámit poslance včetně těch opozičních. „Znovu opakuji — věda, výzkum, školství a zdravotnictví nesmí být součástí politického boje,“ prohlásil ministr. „Dokument jasně říká, jaké jsou možnosti jak dál a jak to udělat, abychom vyřešili výzvy českého zdravotnictví. Chci, aby ten dokument byl opravdu kriticky zhodnocen odborníky, poslanci z opozice i z koalice. Protože moje ambice je nikoliv někoho přesvědčit o své pravdě, ale najít konsenzus,“ doplnil.

Ve čtvrtek bude také dle Válka strategie zveřejněna na webu ministerstva zdravotnictví, v pátek k ní uspořádá úřad tiskovou konferenci. Ministr bude hledat i termín pro její představení senátorům a zdravotnickým odborům.

Mezi kapitolami dokumentu je například personální situace, vzdělávání zdravotníků, léková politika nebo změny v síti nemocnic. Obsahuje podle Válka analytickou část založenou zejména na informacích Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a část koncepční, kde jsou variantní řešení současných problémů. Původně ministr loni v prosinci slíbil, že dokument předloží v lednu.

Chystaná legislativa

S prezidentem Válek mluvil také o chystané legislativě. Do konce volebního období chce ministerstvo změnit čtyři důležité zákony týkající se ochrany veřejného zdraví, veřejného zdravotního pojištění, zdravotních služeb a elektronizace.

První změny mají platit od ledna příštího roku. Změny loni v prosinci ministr označil jako „reformu zdravotnictví“ a dokončení transformace zdravotních pojišťoven. Těm chce dát více prostoru pro podporu prevence, aktivního přístupu pojištěnců k ní a konkurence mezi sebou.

Prezident se podle Válka ptal také na rozhodnutí TOP 09 ohledně nominace na ministra pro vědu a výzkum. Pavel prý potvrdil, že ekonoma a bývalého rektora Slezské univerzity Pavla Tuleju (TOP 09) je připraven do funkce jmenovat v pondělí.