Na jihu Čech se objevil větrný vír. Není jasné, zda šlo o tornádo, meteorologové zjišťují detaily

Na Českobudějovicku se v souvislosti s bouřemi v pondělí odpoledne objevil větrný vír. Zřejmě se jednalo o takzvané gustnado, ale meteorologové nevylučují, že mohlo jít i o tornádo. Termínem gustnado se označuje krátkodobý větrný vír, který ale nemá takovou sílu jako tornádo. Jev se vyskytl v oblasti Adamova a Hůr, sdělila Eva Houbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Větrný vír se zřejmě dotkl země, což je charakteristické pro tornádo. Ale zatím k tomu ještě další okolnosti zjišťujeme a klasifikace není jasná,“ upozornila Houbová. Gustnado na rozdíl od tornáda nepůsobí významné škody a jeho síla je menší, než se na první pohled zdá. „Většinou trvá jen pár vteřin, maximálně minut,“ vysvětlila.

Dodala, že gustnado vzniká mimo bouřkový oblak. Navíc bývá relativně daleko od bouřky. „Není to jev úplně ojedinělý. V poslední době se s těmito úkazy setkáváme častěji, protože díky mobilům je lidé dokáží zaznamenat a dále je šíří po síti,“ řekla.

„Původní označení gustnado nemusí být korektní,“ uvedli odpoledne na Facebooku meteorologové. „Objevily se další fotografie, které ukazují možné spojení se základnou oblaku. Stoprocentně se to ale patrně nedozvíme,“ napsali. Tornádo je charakteristické právě tím, že je v kontaktu s povrchem země i oblakem.

Bouřky v pondělí odpoledne na jihu Čech zasáhly především Českobudějovicko. Trvaly přibližně půl hodiny, byly ale intenzivní a působily problémy v dopravě, jelikož zaplavily některé silnice. V noci na úterý pak bouřky přešly v trvalejší déšť.

Ve středních Čechách zastavila bouřka dopravu na D1

Hasiči ve středních Čechách zaznamenali v pondělí kvůli bouřkám 35 zásahů. V šestnácti případech šlo o technickou pomoc, při které odstraňovali stromy, čerpali vodu nebo zprůchodňovali ucpávající se propusti, jako například na dálnici D1 u Soutic na Benešovsku. Komunikaci zaplavilo bahno z polí.

Na 57. kilometru ve směru na Brno byla dálnice dočasně neprůjezdná, poté začala auta jezdit odstavným pruhem. „V sedmi případech jsme řešili dopravní nehody, většinou v oblastech, kde zrovna hustě pršelo,“ uvedli hasiči na síti X. Ve středních Čechách pršelo i v úterý ráno.

V pondělí večer hasiči zasahovali také v Kondraci na Benešovsku, kde se voda dostala z ulice do jednoho z domů. V Hradišťku u Sedlčan na Příbramsku odstraňovali spadlý strom a v Trhovém Štěpánově na Benešovsku vyjížděli k rozvodněnému potoku. „Pod mostem se zachytily větve, takže se tam začala hromadit voda a hrozilo, že vyteče k hotelu,“ přiblížil mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.