Nemocnice v Moravskoslezském a Zlínském kraji spolupracují na diagnóze a léčbě pacientů s nádory mozku a míchy

Události v regionech: Nový systém onkologické péče (zdroj: ČT24)

Pacienty s nádory mozku a míchy léčí specialisté ze čtyř nemocnic, dvou ostravských, zlínské a z Nového Jičína. Vzniklo proto nové neuro-onkologické centrum. Pacient v něm dostane tu nejlepší možnou léčbu v co nejkratším čase. S profesionály se může setkat osobně i online na společných seminářích.

Na každé židli sedí jiný specialista a další jsou připojení online. Z Ostravy, Zlína i Nového Jičína. Společně řeší léčbu desítek pacientů s nádory mozku a míchy. Ještě nedávno konzultovali také stav Vladimíra Gřunděla. Rakovinu mu lékaři diagnostikovali v pouhých dvaceti letech. „Přišel epileptický záchvat. Bylo to v roce 2021, během třech týdnů jsem šel už na operaci. Po té první operaci zjistili, že ne všechno jde odstranit, byly dvě možnosti, že buď se to vyléčí chemoterapií a ozařováním, nebo druhá operace,“ popsal pacient.

Právě v takových případech chtějí lékaři znát názory dalších odborníků. „Každý má k tomu co říct. Neurochirurg řekne: my jsme schopni to odoperovat, ale je tam určité riziko. Onkolog řekne: my jsme schopni pacienta ozářit a riziko je takové. Tak se domluvíme na léčbě, která je pro pacienta nejlepší,“ vysvětlil koordinátor Neuroonkologického centra Ostrava Štefan Reguli.

Každá nemocnice se zároveň specializuje na jiný typ zákroků. „Posíláme pacienty na místo, kde operaci umí nejlépe. Například ve Zlíně mají operačního robota, který umožňuje biopsie z hlubokých oblastí. Tedy pro pacienta je lepší, aby ta biopsie byla ve Zlíně,“ řekl přednosta Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Radim Lipina. Dodal, že jsou i další faktory: „Ta redistribuce pacientů nemusí být jen podle toho, na co se klinika a oddělení specializuje, ale také podle rychlosti,“ vysvětlil.

Do projektu jsou zapojené Fakultní a Městská nemocnice v Ostravě, Nemocnice AGEL Nový Jičín a Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Jde zatím o jediné takové uskupení v republice. Podobné mezinemocniční týmy fungují v zahraničí, například v Nizozemsku.