Teplý začátek jara zmátl včely. Začaly se rojit o měsíc dřív

Události v regionech: Včely jsou po výkyvech teplot zmatené (zdroj: ČT24)

Rychlý nástup letošního jara podle včelařů zmátl včely. Nebýt prudkého ochlazení v minulém týdnu, mohli už v některých lokalitách stáčet první med. Úly jsou už teď plné a včely se začínají rojit. Nová generace ale potřebuje prostor. A když ho nemá, včely uletí.

Yveta Svobodová má na dvou stanovištích přes osmdesát včelstev. U Raspenavy stihla položit nástavky úlů včas. Radovat se může ze silného, zdravého včelstva. „Rychlý nástup vysokých teplot a rychlý rozkvět stromů, keřů, bylin přinutily včelky začít pracovat více než obvykle,“ řekla. Další včely má u Nového Města pod Smrkem. „Tam jsme to časově nezvládli, takže tam už jsme letos měli první roj. Jakmile mají málo prostoru, dochází k oddělení včelstva," vysvětlila.

„V našich oblastech není obvyklé, že by se nasazovaly nástavky někdy před prvním dubnem, letos jsme je museli nasazovat už na začátku března,“ řekl včelař Tomáš Moravec. Včely se ale neřídí kalendářem. Impuls jim dalo počasí. „Velice brzy se oteplilo, tak včely nastartovaly do sezony, matky začaly klást a začaly se chovat, jako by už bylo pozdější období," dodal.

Na Českobudějovicku včelaři úly rozšiřují až teď. Se změnami začal i Aleš Křenek. Oboru se věnuje přes padesát let. Letos je s péčí obzvlášť důkladný. „Je dobře, že jsem jim v zimě nedal třetí nástavek, tím bych je, jak se říká lidově, podtrhl,“ vysvětlil při pohledu na včely u rozebírání úlu.

I jeho včely se řídily svým instinktem. Během nedávných mrazů zůstaly v úlu a zaměřily se na svůj vývoj. Paradoxně by jim výkyvy teplot podle něj mohly pomoci. „Všechny ty, které se vylíhly v období mrazu, krásně dospěly a když se teď objeví zdroj potravy, tak na to budou létat už ve větším množství,“ řekl. Díky tomu možná v sezoně vyrobí více medu. Ten první by mohli včelaři začít stáčet už na konci května.