Úsek u Losiné by měl být bezpečnější. Podle místních však pomůže jenom nový obchvat

Události v regionech: Nebezpečná křižovatka v Losiné projde opravou (zdroj: ČT24)

Nebezpečný úsek u obce Losiná na Plzeňsku čeká zásadní proměna, která má přinést méně dopravních nehod i zklidnění dopravy. Kromě úpravy křižovatek tam Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybuduje dosud chybějící odbočovací pruh. Podle místních se ale problémy s dopravou vyřeší až poté, co bude vybudován obchvat obce.

Silnice u Losiné, zejména pak křižovatka za obcí, je dějištěm mnoha vážných nehod. Momentálně prochází úpravou, která by ji měla učinit bezpečnější. V první etapě prací se vybuduje objízdná trasa, na kterou se řidiči dostanou nejdříve 12. května. Na silnici bude platit jenom padesátikilometrová rychlost.

Podle ředitele plzeňské pobočky ŘSD Miroslava Blabola se bude nejdříve jezdit ve směru na Plzeň levým pruhem a pracovat se bude v tom pravém, poté se prostřídají. V závěrečné etapě se pak promění i obě křižovatky. Kompletně hotovo by mělo být v první polovině července.

„Je to velký přínos z důvodu bezpečnosti, protože kdyby to mělo zachránit jenom jeden lidský život, tak ty vynaložené prostředky prostě mají smysl,“ uvedl starosta obce Chválenice Pavel Kvídera (nestr.).

Lidé opravu chválí, stále však chtějí hlavně obchvat

Místní obyvatelé v aktuálních úpravách nebezpečného úseku vidí pozitiva, ovšem podle nich situaci úplně vyřeší až nový obchvat. „Lidé ráno jezdí do práce, to znamená čtvrtá nebo pátá hodina ráno je vždy problém. Vždy se tady (na křižovatce) dlouho stojí,“ popsala obyvatelka Losiné Květa Topinková.

Samotný obchvat obce je zatím jenom v přípravě. „V současné chvíli máme zpracovaný koncept projektové dokumentace pro stavební povolení, máme vydané územní rozhodnutí,“ vysvětlil Blabol. Stavba obchvatu by podle něj mohla začít v roce 2027.