Gruzínský gang kradl vzácné ruskojazyčné knihy po celé Evropě

Události: Gruzínský gang kradl ruskojazyčné knihy (zdroj: ČT24)

Celkem devět Gruzínců zadržela policie v uplynulých měsících po celé Evropě kvůli krádežím vzácných knižních originálů v hodnotě dohromady asi 62,5 milionu korun. Tiskopisy z mnoha knihoven kontinentu včetně České republiky nahrazovali kopiemi. Zaměřovali se přitom především na ruskojazyčnou literaturu.

„Mezi lety 2022 a 2023 odcizili členové organizované skupiny knihy v hodnotě mnoha stovek tisíc eur z knihoven z různých evropských měst,“ přiblížil Bakur Abuladze, zástupce generálního prokurátora Gruzie.

Gruzínská policie za asistence Europolu pozatýkala čtyři podezřelé a vyslechla desítky dalších lidí. Plán pachatelů byl jednoduchý – půjčit si hodnotné publikace, změřit je a nafotit. A po nějaké době se vrátit s kopií a odejít s originálem. Dva roky jim to procházelo.

Historické knihy, jako jsou ty v Knihovně Národního muzea, se půjčují jen do studoven, kde jsou pod dohledem zaměstnanců, a jen registrovaným čtenářům. Ti si dovnitř mohou vzít pouze psací potřeby. „To je myslím dostatečná ochrana, pokud přesto dojde k jejímu selhání, tak je to čistě chyba toho knihovníka, který není pozorný nebo dělá tu kontrolu knihy povrchně,“ míní Martin Sekera, ředitel Knihovny Národního muzea.

Horizont ČT24: Tomáš Klimek o ochraně vzácných historických publikací (zdroj: ČT24)

Vývoj případu

Na krádeže děl přišli v roce 2022 v Lotyšské národní knihovně, ze které zloději odnesli tři vzácné originály od ruských klasiků. Právě na ty se skupina zaměřovala. Loni v květnu pak v knihovně Vilniuské univerzity v Litvě zjistili, že u nich zmizelo sedmnáct knih.

„Spolu s ostatními knihovnami a policií jsme pak přistoupili k zvýšení našich bezpečnostních opatření,“ dodal Raimundas Balciunaitis, rektor univerzity ve Vilniusu.

To už ale chyběly desítky knih po celé Evropě. Celkem nejméně 170 historických titulů z Francie, Německa, Estonska, Finska, Polska – a taky Česka. Ruskou literaturu 19. století tu má ve svém depozitáři Národní knihovna. Ta krádež odmítla potvrdit.

„Dvě vzácné knihy z 19. století úplně zmizely a dalších šest kusů bylo znehodnoceno tím, že byly odtrženy vnitřní strany a nahrazeny falzifikáty,“ uvedl Richard Hrdina, tiskový mluvčí Policie České republiky.

Z knihovny ve Varšavě zmizelo devětasedmdesát titulů. Včetně prvních vydání Puškinových nebo Gogolových děl. Některé se už prodaly na aukcích v Moskvě a Petrohradě. A je tak podle Europolu téměř jisté, že se nikdy nenajdou.