Hútíové po odmlce útočili v Rudém moři. Poškodili tanker

Jemenští povstalci hútíové oznámili, že svými střelami zasáhli ropný tanker Andromeda Star v Rudém moři. Podle britské námořní bezpečnostní agentury Ambrey majitel lodi potvrdil, že bylo plavidlo poškozeno, informovala agentura Reuters.

Hútíové u jemenského pobřeží, které z velké části kontrolují, útočí na nákladní lodě od listopadu. Chtějí tím podle svých slov vyjádřit podporu palestinskému teroristickému hnutí Hamás v jeho bojích proti Izraeli, které se rozhořely po říjnovém útoku Hamásu na jižní Izrael.

Povstalci podle Reuters zasáhli plavidlo třemi balistickými střelami a způsobili menší poškození, které nahlásil kapitán lodi. Tanker pokračuje v plavbě. Jedna střela dopadla do blízkosti dalšího plavidla, MV Maisha, škody však nezpůsobila, uvedlo Ústřední velitelství USA na sociální síti X.

Mluvčí hútíů Jahjá Saría uvedl, že loď, kterou jemenští povstalci zasáhli, plula pod panamskou vlajkou a má britského majitele. Podle firmy Ambrey, která se zabývá námořní bezpečností, byla ale loď nedávno prodána a její současný vlastník sídlí na Seychelách. Plavidlo je zapojeno do obchodování s Ruskem a mířilo z ruského Primorsku do Indie, uvedla firma Ambrey.

Obnovená aktivita hútíů přichází po krátké přestávce v útocích povstalců, uvedla agentura Reuters. V pátek Rudé moře opustila americká letadlová loď USS Dwight D. Eisenhower, která se podílela na ochraně lodní dopravy v regionu.