Íránská policie mučila a zabila protestující teenagerku, uvádí podle BBC tajný spis

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a zabili tři členové íránských bezpečnostních složek. Podle britského serveru BBC News to vyplývá z uniklého dokumentu íránských revolučních gard, jež případ Niky Šakaramíové vyšetřovaly. Dívka byla v době protestů známou postavou demonstrací proti režimu.

Šakaramíová zmizela v září 2022, její tělo našla rodina dívky v márnici po devíti dnech. Íránské úřady tehdy uvedly, že spáchala sebevraždu. Naposledy byla spatřena v centru Teheránu, kde podle jednoho videozáznamu ze sociálních sítí při demonstracích protestně spálila hidžáb.

Kolem Šakaramíové na videu lidé skandovali „smrt diktátorovi“ s odkazem na íránského nejvyššího vůdce Alího Chameneího. Ženy v Íránu musejí šátek nosit na veřejnosti povinně už od islámské revoluce v roce 1979.

Obtěžování i bití

V dokumentu z vyšetřování s označením „přísně tajné“, jsou podle BBC jména tří mužů, kteří dívku bili, sexuálně zneužili a zabili, a také jména důstojníků, kteří se to snažili utajit.

Podle britského serveru spis obsahuje některé brutální detaily, například, že jeden z mužů na dívku při obtěžování zasedl. Šakaramíová se podle zprávy bránila, kopala a nadávala, přestože byla spoutána. Muži měli přiznat, že ji mlátili obušky.

BBC pravost spisu ověřovala několik měsíců z různých zdrojů. Oslovila také íránskou vládu a revoluční gardy, odpověď ale nedostala.

Případ mladé Íránky motivoval další ženy a dívky k vyjádření nesouhlasu se striktními pravidly. Vyšetření její smrti požadovali lidé i na demonstracích jinde ve světě, například v Londýně, v USA nebo v Německu.

Masivní protesty proti režimu

Velké protesty v Íránu vypukly v polovině září 2022 původně kvůli potlačování práv žen a dívek, posléze přerostly v největší manifestace proti režimu ovládaném šíitskými duchovními.

Protesty zažehla smrt jiné mladé Íránky kurdského původu Mahsy Amíníové po zatčení mravnostní policií kvůli tomu, že měla podle ní příliš volně nasazený hidžáb. Podle policie žena utrpěla infarkt, podle její rodiny a dalších zdrojů zemřela na následky policejní brutality.

Íránská vláda proti demonstrantům tvrdě zasáhla. Podle nevládních organizací zemřelo přes pět set lidí a téměř dvacet tisíc dalších bylo zatčeno. Mnozí pak skončili ve vězení, desítka protestujících byla dokonce popravena.