Reportéři ČT: Darja Stomatová zachytila na Ukrajině povinné evakuace rodin s dětmi

Reportéři ČT: Most mezi životy (zdroj: ČT24)

Mosty jsou v Charkovské oblasti stejně rozbité jako osudy lidí. Mnozí musí čelit těžkému rozhodnutí – opustit domov, nebo zůstat? Manželé Vitalij a Irina se za poslední dva roky musí stěhovat už podruhé. Tentokrát kvůli povinné evakuaci pro rodiny s dětmi, kterou pravidelně vyhlašují úřady ve zmíněné oblasti.

Na nový seznam se dostal i Velykyj Burluk. Obec sice dělí od linie bojů několik desítek kilometrů, ale ruská armáda zde často útočí raketami.

„Hrozili nám, že s námi ukončí kontrakt. Že nás rozdělí, když se nebudeme evakuovat. Ale děti nikam nechtějí,“ konstatovali v rozhovoru pro Českou televizi manželé Vitalij a Irina v momentu, kdy se naposledy před evakuací společně posadili s dětmi, které adoptovali, k jídelnímu stolu.

Charkovské úřady jsou v otázce bezpečnosti nezletilých nekompromisní. V případě adoptivních rodin si mohou odjezd lehce vynutit. „V zákonu je uvedeno, že tito rodiče nemají na děti stejná práva jako biologičtí. Musí jakožto zákonní představitelé udělat všechno, aby ochránili zdraví a životy dětí,“ vysvětlila Oksana Radičová, ředitelka centra sociálních služeb v Charkovské oblasti a vedoucí rady pro vnitřně přesídlené osoby.