Rusové postupují nejvíc od prvních měsíců plnohodnotné války

Ukrajina čeká na dodávky americké vojenské pomoci, které kvůli zdržování republikánů nabraly téměř půlroční zpoždění. Rusové se tíživé situace obránců, jež kromě tenčících se zásob munice omezuje třeba také nedostatek personálu a další problémy, snaží využít a na východní frontě zaznamenávají v posledních týdnech nejvýraznější postup od prvních měsíců plnohodnotné války. Analytici upozorňují, že by okupanti mohli ohrozit některé strategické body v regionu.

Situace na frontě v Doněcké oblasti se výrazně změnila – ruským agresorům se podařilo postoupit poblíž řady obcí, napsala ve čtvrtek agentura Unian s odkazem na poslední aktualizaci mapy DeepState, jejíž tvůrci mají dobré kontakty v ukrajinské armádě. „Nepřítel postoupil v (obci) Archanhelske, poblíž Novooleksandrivky, jižně od (obce) Pervomajske a v Urožajném,“ cituje agentura ukrajinské analytiky.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze bojů uvedl, že ruské invazní síly postoupily u Časiv Jaru a Avdijivky a také na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho síly dobyly ves Berdyči severozápadně od Avdijivky.

Během zhruba deseti týdnů od dobytí Avdijivky v Doněcké oblasti v polovině letošního února dosáhli Rusové nejvýraznějšího a nejrychlejšího pokroku od července 2022, kdy postupovali u Severodoněcku v Luhanské oblasti, uvádí analýza CNN.

Jak CNN, tak opoziční ruský web Meduza upozorňují, že ohrožena je ukrajinská přítomnost v západní části Doněcké oblasti. „Jejich záměrem je přiblížit se k hlavním tranzitním uzlům, a tím učinit obranu Doněcké oblasti systémově obtížně udržitelnou,“ shrnul ruské cíle pro web The Kyiv Independent analytik Michael Kofman z centra Carnegie.

Podle CNN tlačí Rusové směrem ke třem městům: životně důležitému vojenskému uzlu Pokrovsk západně od Avdijivky, strategické vyvýšenině Časiv Jar poblíž Bachmutu a městu Kurachove dál na jihozápad.

Časiv Jar přestává existovat

Na Časiv Jar útočí Rusové už několik měsíců. Město se nachází několik kilometrů západně od Bachmutu a stalo se opěrným bodem ukrajinských jednotek poté, co se Rusové po těžkých a dlouhých bojích Bachmutu loni v květnu zmocnili.

Dobytím Časiv Jaru by okupanti získali kontrolu nad vyvýšeným terénem, z něhož by mohli útočit na další města, která tvoří páteř ukrajinské obrany na východě země, píše agentura AP a dodává, že by to připravilo půdu pro potenciálně širší ruskou ofenzivu, která by podle ukrajinských představitelů mohla začít už tento měsíc.

Ovládnutí města by Rusům umožnilo okamžitě napadnout Kosťantynivku, Kramatorsk, Slovjansk a Družkivku západně od Časiv Jaru, upřesnil podle CNN ukrajinský armádní mluvčí Nazar Vološyn. Všechna čtyři města leží u stejné dálnice, a pokud by jim hrozilo dobytí, měli by okupanti mnohem blíže k ovládnutí celé Doněcké oblasti, dodala stanice. Na Kosťantynivku už Rusové útočí z východu od okupovaného Bachmutu, dodala Meduza.

Agentura AP zveřejnila dronové záběry z Časiv Jaru, které byly podle ní pořízené toto pondělí. Připomínají apokalyptické výjevy, prakticky nelze zahlédnout nepoškozenou budovu. Nejsou na nich vidět žádní vojáci ani civilisté kromě osamělého muže kráčejícího středem silnice mezi zničenými stavbami. Záběry z Časiv Jaru připomínají výjevy z Bachmutu a Avdijivky, která ruským invazním silám podlehla po měsících bojů, bombardování a podle všeho po obrovských ztrátách na obou stranách.

Časiv Jar míval dvanáct tisíc obyvatel. Předseda oblastní správy Vadym Filaškin ve středu uvedl, že ve městě zůstává 682 lidí, kteří žijí ve velmi těžkých podmínkách, už přes rok nemají tekoucí vodu ani elektřinu a je pro ně stále těžší získat humanitární pomoc.

Ohrožené dopravní uzly Pokrovsk a Kurachove

Ruský postup u Očeretyne, vesnice obsazené okupanty v posledních týdnech západně od Avdijivky, je „zatím taktickým úspěchem“, ale mohl by se stát „strategickým“, upozornil podle CNN Ruslan Mykula, jeden ze zakladatelů skupiny proukrajinských vojenských bloggerů a analytiků DeepState.

Podél „celého levého křídla“ Avdijivky totiž podle něj chybí obranná opevnění, což znamená, že je nyní zranitelné celé území až k důležité dálnici vedoucí ke strategickému ukrajinskému uzlu Pokrovsk, který leží ještě dál na západ směrem k hranici s Dněpropetrovskou oblastí. Z úterní zprávy ukrajinského generálního štábu podle CNN vyplývá, že armáda brání řadu vesnic mnohem blíže k Pokrovsku, než je pohodlné.

Kromě Pokrovsku by se mohlo v ruském ohrožení ocitnout také Kurachove jihozápadně od Očeretyne a jižně od Pokrovsku. Kurachove je také důležitý dopravní uzel, přes který jsou zásobovány všechny ukrajinské jednotky ve Vuhledaru a okolí, píše Meduza a dodává, že po dobytí blízké Marjinky mají Rusové na dosah také ovládnutí sousední Krasnohorivky, což by jim postup na Kurachove usnadnilo.

Další problémy

Kromě nedostatku střeliva omezuje ukrajinské obránce i nedostatek zásob, lidí a v některých jednotkách i málo výcviku, zkušeností a organizace, dodává s odkazem na analytiky a výpovědi vojáků The Kyiv Indpependent.

Podle Kofmana se sice má za to, že Rusko nemá na velký průlom a nemůže udržet současné momentum. „Můžou se ale takhle dál plížit a ohrozit hlavní tranzitní uzly nebo zásobovací silnice, zvláště když se jim daří postupy na více místech, odkud pak na linii tlačí,“ řekl webu. „Otázkou není ani tak to, zda Rusko dokáže využít průlom, je jasné, že to se jim nedaří, ale spíše to, jak hluboko sahají problémy Ukrajiny a jak dlouho bude trvat stabilizace (ukrajinských) sil.“

ISW navíc upozorňuje, že Rusko by podle zpráv válečných bloggerů mohlo na východ Ukrajiny přemístit své výsadkové divize ze Záporožské oblasti, což by vedlo k posílení a zintenzivnění ruských útoků. Zároveň ale zatím neexistují důkazy, které by takový přesun potvrzovaly, dodali analytici.