USA obvinily Rusko z užití chemických zbraní a uvalily nové sankce

Spojené státy dnes obvinily Rusko z porušování úmluvy o chemických zbraních. Podle Washingtonu Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů. Američané také uvalili nové sankce na stovky osob a právnických subjektů, včetně jednoho slovenského. Podle agentury Reuters souvisejí hlavně s ruskou válkou proti Ukrajině a jsou namířeny proti obcházení předchozích západních sankcí, například prostřednictvím čínských subjektů.

„Použití těchto chemických látek není ojedinělým incidentem a je pravděpodobně vedeno snahou ruských sil vytlačit ukrajinské síly z opevněných pozic a dosáhnout taktických zisků na bojišti,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Chlorpikrin je na seznamu zakázaných dusivých látek Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se sídlem v Haagu, jejímž úkolem je monitorovat dodržování Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní (CWC) z roku 1993. Rusko i USA se k úmluvě připojily.

Ukrajinská armáda podle Reuters dříve uvedla, že Rusko v souvislosti se svou zvýšenou snahou o postup na frontě na východě Ukrajiny stále častěji používá látky k potlačování nepokojů. Kromě chlorpikrinu jsou to také plyny CS a CN, které jsou součástí slzného plynu.

Zatímco civilisté během protestů mohou obvykle plynu na potlačování nepokojů uniknout, vojáci uvázlí v zákopech bez plynových masek musí buď prchat pod nepřátelskou palbou, nebo riskovat udušení.

Sankce

Sankce vyhlášené ministerstvem financí se vztahují i na 20 firem se sídlem v Číně a v Hongkongu a rovněž zahrnují téměř 60 subjektů v Rusku, Ázerbájdžánu, Belgii, Turecku, Spojených arabských emirátech a na Slovensku, které jsou viněny z toho, že Moskvě umožňují pořizovat si zoufale potřebnou technologii a vybavení ze zahraničí.

„Ministerstvo financí soustavně varovalo, že společnosti budou čelit významným důsledkům za poskytování materiální podpory ruské válce a USA je (sankce) dnes uvalují na téměř 300 cílů,“ uvedla v prohlášení šéfka resortu Janet Yellenová.

Na Slovensku je terčem sankcí společnost Carovilli Trading s.r.o. Podle webu ministerstva financí USA tato firma nakupuje počítačové vybavení a software a přeprodává je společnostem v Rusku. „Během pouhých několika měsíců v roce 2023 Carovilli poslala přes 350 dodávek elektroniky, včetně elektronických modulů, tištěných obvodů a mikroprocesorů“, ruské společnosti Compliga, která je dodavatelem IT produktů a zařízení a elektroniky, uvádí americké ministerstvo financí.

Nové sankce byly uvaleny také na tři osoby v souvislosti se smrtí ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, oznámilo americké ministerstvo zahraničí. Téměř dvě stě sankcionovaných subjektů uvádí ministerstvo financí, zatímco ministerstvo zahraničí jich označilo více než osmdesát, uvedl agentura Reuters.

Sankce jsou dále namířeny například proti společnostem spojeným s ruským projektem na těžbu zemního plynu a výrobu zkapalněného zemního plynu LNG 2 v Arktidě. Uvaleny byly také na ruskou leteckou společnost Pobeda, což je nízkonákladová divize Aeroflotu, píše Reuters s odkazem na americké ministerstvo financí.