V Tbilisi se policie snažila rozehnat demonstranty plynem i vodním dělem

Gruzínské pořádkové síly a demonstranti se v úterý večer střetli v centru hlavního města u sídla parlamentu, který v druhém čtení jednal o kontroverzním návrhu zákona o zahraničním vlivu. Policie použila pepřový i slzný plyn, vodní dělo a omračující granáty k rozehnání demonstrace. Při srážkách byla zraněna i jedna opoziční poslankyně z uskupení uvězněného exprezidenta Michaila Saakašviliho.

Policie použila pepřový plyn a obušky, aby rozehnala demonstranty, kteří se pokoušeli zabránit zákonodárcům opustit parlament zadním vchodem. Někteří demonstranti pokřikovali na policisty, že jsou „otroci“ a „Rusové“, uvedla agentura Reuters.

Při potyčkách s policií byla zraněna i jedna opoziční poslankyně, Anna Citlidzeová, napsala agentura TASS s odvoláním na gruzínskou televizi. Pravděpodobně se nadýchala plynu, lékaři jí poskytli první pomoc.

Předloha rozděluje společnost v jihokavkazské zemi. Podle vládní strany Gruzínský sen má vnést větší jasno do financování nevládních organizací. Odpůrci ji označují za „ruský zákon“, sepsaný po vzoru Ruska, kde podobné zákony umožnily Kremlu rozdrtit opozici a umlčet nezávislá média.

Předloha vyžaduje, aby se organizace, která dostává více než pětinu svého rozpočtu ze zahraničí, zaregistrovala jako „zahraniční agent“. Úterní jednání skončilo bez hlasování, rozprava má pokračovat ve středu. Opozice slibuje další protesty.

Miliardář tvrdí, že zákon uchrání suverenitu země

Gruzínský sen má v parlamentu dostatečnou většinu, aby nejenže zákon přijala, ale i přehlasovala očekávané veto prezidentky Salome Zurabišviliové. Ta označila policejní zásah za neopodstatněný, nevyprovokovaný a použití síly proti protestujícím jako nepřiměřené. „Plná odpovědnost je zcela na vládě. Gruzínskému lidu je odepřeno právo na pokojný protest,“ uvedla.

V pondělí strana Gruzínský sen svolala své přívržence na shromáždění před sídlem parlamentu. Její čestný předseda, miliardář Bidzina Ivanišvili tam ostře kritizoval Západ a sliboval tvrdě zúčtovat s opozicí po říjnových parlamentních volbách.

Tvrdil, že chce, aby Gruzie vstoupila do Evropské unie, ale momentálně EU a NATO ovládá „globální strana války“, snažící se využít tyto instituce k rozvrácení gruzínské svrchovanosti. Naopak zákon o zahraničním vlivu má podle něj uchránit suverenitu. Také podle agentury Reuters naznačoval, že prozápadní opozici řídí zahraniční tajné služby prostřednictvím nevládních organizací.

Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že návrh zákona není slučitelný s přáním Gruzie vstoupit do EU.