Lávové jezero na měsíci Io se leskne jako zrcadlo. NASA ukázala vizualizaci

Měsíc Io je jedním z měsíců planety Jupiter, s průměrem 3643 kilometrů se jedná o čtvrtý největší měsíc ve Sluneční soustavě. Jeho vulkanický povrch může prozradit spoustu informací nejen o minulosti tohoto tělesa, ale též o vzniku Jupiteru.

NASA nyní představila, jak si představuje lávová jezera na povrchu Io. Video vydala Laboratoř tryskového pohonu vesmírné agentury – nejde o opravdový záznam pořízený vesmírnou sondou, „jen“ o vizualizaci, tedy umělecké ztvárnění pohledu, který by se nabídl člověku stojícímu na břehu jezera Loki Patera.

Toto lávové jezero na povrchu Io je dlouhé asi 200 kilometrů a je poseté ostrůvky magmatu. Vizualizace je jedinou možností, jak se k němu může člověk podívat – bez ohledu na vzdálenost je to místo, kde by nepřežil. Teploty se zde v noci pohybují kolem 130 stupňů pod nulou, zato přes den vyskočí až na 1600 nad nulou.

Io obíhá kolem Jupiteru o něco dál než Měsíc od Země, ale současně je Jupiter mnohokrát větší než naše planeta. Plynný obr tedy na vizualizaci zabírá mnohem větší část horizontu. Animace vychází z reálných dat, která pořídila sonda Juno, konkrétně z jejích přeletů během letošní zimy. Dostala se do blízkosti asi 1500 kilometrů od měsíce a zachytila při tom vulkanickou aktivitu na jeho povrchu.

Pozoruhodně lesklé jezero

„Měsíc Io je prostě plný sopek a my jsme několik z nich zachytili v akci,“ řekl hlavní vědec programu Juno Scott Bolton. „Získali jsme také několik skvělých detailních záběrů a další údaje o 200 kilometrů dlouhém lávovém jezeře Loki Patera,“ doplnil.

Toto konkrétní jezero zajímá astronomy hlavně kvůli extrémně odrazivému povrchu – na rozdíl od pozemských jezer za něj ale mohou zcela jiné vlastnosti. „Zachytili jsme úžasné detaily ukazující podivné ostrovy usazené uprostřed potenciálně magmatického jezera lemovaného žhavou lávou,“ dodal Bolton. „Zrcadlový odraz, který naše přístroje zaznamenaly na jezeře, naznačuje, že části povrchu Io jsou hladké jako sklo a připomínají vulkanicky vytvořené obsidiánové sklo na Zemi,“ podotkl vědec.

Kromě jezera pozorovala sonda také neobvyklou horu „Steeple Mountain (věžovou horu)“, která výrazně vystupuje z jinak hladkého povrchu Io:

Vědci věří, že by získaná data mohla vnést více světla do jedné z největších záhad Sluneční soustavy – jak Jupiter vlastně vznikl.