Policisté zadrželi deset příznivců Dělnické strany

Praha - Devadesátileté výročí vzniku samostatného Československa dnes v Praze slaví i dvě krajně pravicová uskupení - Dělnická a Národní strana. Příznivci Dělnické strany se sešli odpoledne na náměstí Jiřího z Poděbrad a policie už předem hodnotila tuto akci jako rizikovou. Strana je spojována s ultrapravicovými uskupeními, jako je například neonacistický Národní odpor.

Akce začala se zpožděním kvůli mimořádným bezpečnostním opatřením pražské policie. Desítky strážníků začaly legitimovat příchozí příznivce strany již u východů z metra a třináct z nich zadržely. Tři lidi ke
zjištění totožnosti, dalších deset pak putovalo na policii kvůli tomu, že u
nich byly nalezeny bodné a sečné zbraně. Na náměstí se tak půl hodiny po avizovaném začátku shromáždění sešlo podle odhadů policie pouze kolem dvou set extremistů, mítink trval asi půl hodiny.

Na akci, svolané podle pozvánky „proti systému a za národ“, vystoupili s projevy zástupci různých organizací. Jako první začal mluvit předseda Dělnické strany Tomáš Vandas, který zkritizoval zákrok policie proti extremistům v Litvínově.

Na náměstí a v přilehlých ulicích hlídkovali policisté na koních,
připraveni byli i psovodi. Náměstí bylo obsypáno policejními auty, okolím projíždělo i policejní auto s vodním dělem a dvě obrněná vozidla. Vandas bezpečnostní opatření označil za zastrašování.

Policisté v souvislosti s akcí zaznamenali jeden incident. Krátce před
14:00 byl v metru napaden mladík, pravděpodobně příznivec Dělnické strany. Záchranná služba ho odvezla k ošetření do nemocnice na Karlově náměstí.

Nacionalisté promítli antiislámskou Fitnu

Na odpolední demonstraci zase zvala Národní strana s tím, aby lidé přišli podpořit „jedinou pronárodní politickou stranu v České republice“. Mítinku předcházelo promítání kontroverzního protiislámského filmu Fitna (Rozvrat) nizozemského krajně pravicového poslance Geerta Wilderse. Dále mají s projevy vystoupit například předsedkyně Národní strany Petra Edelmannová či předseda Britské národní strany Nick Griffin.