Soud uložil exšéfovi ČPP Transgas v kauze zpronevěry pětiletý trest

Pražský městský soud uložil někdejšímu šéfovi státního podniku ČPP Transgas Janu Švábenickému souhrnný pětiletý trest vězení v kauze údajné zpronevěry. Spoluobžalovaný Michal Andronikov ze společnosti European Business Consulting (EBC) dostal podmínku. České televizi to sdělila zastupující mluvčí soudu Štěpánka Tykalová. Oba muži mají také zaplatit poškozenému státnímu podniku necelých šest milionů. Rozsudek zatím není pravomocný.

„Obžalovaný J. Š. byl uznán vinným spácháním zločinu zpronevěry, za což mu byl uložen souhrnný trest odnětí svobody ve výměře pět let,“ uvedla Tykalová. Švábenický byl už dříve odsouzen k pěti letům vězení za zpronevěru z doby, kdy likvidoval státní podnik Potraviny Středočeský kraj. Bývalý šéf Transgasu také nesmí několik let vykonávat funkce ve statutárních orgánech ani funkci likvidátora.

„Obžalovaný M. A. byl uznán vinným spácháním zločinu zpronevěry jako účastník ve formě pomoci,“ dodala Tykalová. Andronikov za to dostal podmíněný trest 2,5 roku. „Oba obžalovaní jsou povinni společně a nerozdílně nahradit poškozenému škodu ve výši 5 989 500 korun,“ dodala mluvčí soudu.

Jan Švábenický v době, kdy byl šéfem Transgasu, podle obžaloby nechal proplatit firmě EBC odměny na základě mandátní smlouvy a smlouvy o obstarání obchodní záležitosti. Kontrakty uzavřel bezprostředně po svém nástupu do funkce ředitele v červenci 2012. Obžaloba tvrdí, že část vyplacené odměny byla nepřiměřená tomu, jaké služby firma Transgasu poskytla. Další fakturované služby pak podle státního zástupce nebyly potřebné a Švábenický si je byl schopný zajistit sám.

Vleklá kauza

Případem se Městský soud v Praze zabýval potřetí. Původně oba muže shledal vinnými, odvolací soud ale nařídil podrobnější dokazování. Podle vyžádaného posudku znaleckého ústavu se ale kvůli nedostatku podkladů nepodařilo prokázat jakoukoliv škodu, ani její konkrétní výši, což vedlo ke zproštění obžaloby. To potvrdil i vrchní soud, oba rozsudky ale zrušil Nejvyšší soud. Pražský městský soud loni v říjnu oba muže na základě doplněného dokazování znovu opět nepravomocně osvobodil.

Osvobozující rozsudek ale částečně zrušil odvolací soud. Kritizoval, že se trestní senát městského soudu zabýval pouze přiměřeností odměny, neřešil ale otázku, jestli byly transakce popsané v obžalobě pro Transgas účelné a měly pro podnik význam.

Městský soud musel znovu řešit část případu související s převodem práv k nemovitostem v areálu v Brně-Černovicích. U části týkající se akcií firmy Nemo Sever z Transgasu na jinou společnost odvolací soud potvrdil zproštění obžaloby. „Soud shledal vinu obžalovaných tak, jak jej zavázal odvolací soud,“ dodala k aktuálnímu a zatím nepravomocnému rozsudku Tykalová.

Oba muži vinu v minulosti odmítli. Švábenický se hájil tím, že firma EBC odvedla pro Transgas práci, a odměna jí tak náležela. Advokát Andronikova už dříve zdůraznil, že neexistují důkazy o tom, že by se muži spolu jakkoliv dohodli na zpronevěře peněz.