TÉMA

Hlavní události

ČNB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu

Bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu, a to na 5,25 procenta. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala. Tisková konference bankovní rady se uskuteční v 15:45, nabídneme ji živě.
14:40Aktualizovánopřed 20 mminutami|

Nový šéf NBÚ chce zefektivnit udělování bezpečnostních prověrek

Nový ředitel Národního bezpečnostního úřadu Jan Čuřín se chce ve funkci zaměřit na zefektivnění udělování bezpečnostních prověrek. Věnovat se chce i digitalizaci, elektronizaci a zatraktivnění úřadu pro potenciální zaměstnance. Řekl to poté, co ho premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do funkce. Nahradil v ní Jiřího Langa, který po sedmi letech rezignoval.
10:48Aktualizovánopřed 22 mminutami|

Rozpočet skončil v dubnu se schodkem 153 miliard

Státní rozpočet skončil v dubnu v minusu 153 miliard korun. Ve srovnání s loňským rokem je výsledek lepší o necelých 47 miliard. Přispěl k tomu hlavně vyšší výběr daní a sociálního pojištění. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se ve výsledcích odráží začátek ekonomického oživení doprovázený růstem mezd. Schodek se nicméně prohloubil z březnových 105 miliard korun.
14:03Aktualizovánopřed 34 mminutami|

Ještě nenastoupil, už se omlouvá. Tuleja publikoval v potenciálně predátorských časopisech

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na Beallův seznam takzvaných potenciálně predátorských časopisů. Uvedl to po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a také na síti X s tím, že texty pocházejí z roku 2015. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství, kde články vyšly. Mluvčí Slezské univerzity Gordana Raková potvrdila, že žádost Tuleji už univerzita obdržela.
před 1 h hodinou|

Žalobce žádá pro Březinu v lihové kauze celníků šestnáct let vězení

V lihové kauze celníků, kterou projednává zlínský krajský soud, navrhl státní zástupce Radku Březinovi uložit šestnáct let vězení. Případ je vedlejší větví lihové kauzy, v souvislosti s níž si organizátor rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem odpykává třináctiletý trest. Spolu s ním jsou nyní obžalovaní bývalí celníci Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík a František Podešva a také Ivan Kovářík, někdejší správce Březinových nemovitostí, jemuž soudy v minulosti uložily devět let a dva měsíce vězení. Pro čtveřici žádá žalobce nepodmíněné tresty od šesti a půl roku do dvanácti let.
před 1 h hodinou|

Arizonští senátoři odkývali zrušení normy o zákazu potratů z dob občanské války

Senát amerického státu Arizona schválil zrušení zákona, který zakazoval potraty s výjimkou ohrožení života matky. Norma byla součástí tamní legislativy od roku 1864, až začátkem dubna o její vymahatelnosti rozhodl nejvyšší soud v Arizoně. Návrh na zrušení kontroverzního zákona pak schválili arizonští poslanci, zbývá tak jen podpis guvernérky. Ta avizovala, že tak učiní bez odkladů.
před 4 h hodinami|

Blinken v Izraeli mluvil o příměří. Jeruzalém otevřel přechod Erez

Spojené státy jsou odhodlány co nejrychleji dosáhnout příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Podle agentury AP to při jednání s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem v Tel Avivu prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ten později v Jeruzalémě jednal také s premiérem Benjaminem Netanjahuem, mimo jiné o humanitární pomoci pro Palestince v Pásmu Gazy. Izrael ve středu znovu otevřel jediný hraniční přechod na severním okraji Pásma Gazy a umožnil průjezd kamionů s humanitární pomocí přes kontrolní stanoviště Erez, informovala agentura Reuters, podle které izraelské úřady krok učinily v návaznosti na požadavky Spojených států týkající se řešení rostoucí humanitární krize na palestinském území.
včeraAktualizovánopřed 15 h hodinami|

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek

Zemřel jeden ze zakladatelů a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let. Macek zahájil politickou kariéru v Občanském fóru, v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády. Z aktivní politiky odešel na začátku tisíciletí, poté působil jako poradce prezidenta Václava Klause a publicista.
včeraAktualizovánopřed 16 h hodinami|

Policie zadržela tři stovky demonstrantů při protestech na Kolumbijské univerzitě

Newyorská policie zadržela tři sta lidí na propalestinských demonstracích v areálech Kolumbijské univerzity a City College. Oznámil to newyorský starosta Eric Adams. Tamní bezpečnostní složky v noci na středu vyklidily budovu, kde se předtím zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. Vyklizen byl také nedaleký protestní tábor. Policisté jednali na žádost školy. K protestům došlo i na Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, kde se podporovatelé Palestiny střetli s příznivci Izraele. Nejméně jeden člověk skončil v nemocnici.
včeraAktualizovánovčera v 12:32|

Tuleja bude jmenován ministrem pro výzkum v pondělí, zaměřit se chce na mladé ve vědě

Na kandidátovi na ministra pro vědu a výzkum je TOP 09 domluvena s prezidentem Petrem Pavlem. Do úřadu bude jmenován v pondělí 6. května, což po úterní schůzce řekl místopředseda vlády a zmíněné navrhující strany Vlastimil Válek. Informaci potvrdil i Pavlův mluvčí Vojtěch Šeliga. Setkání před jmenováním podle něj není nutné, neboť se oba osobně znají. Tuleja by se chtěl věnovat spolupráci Národního akreditačního úřadu s vládou či financování mladých vědců a jejich výjezdů do zahraničí.
30. 4. 2024Aktualizovánovčera v 22:55|

Deník N: Slovensko dalo ochranu Marčevskému, který je na českém sankčním seznamu

Arťom Marčevskij, kterého česká vláda sankcionovala v souvislosti s činností serveru Voice of Europe, se dočkal zastání na Slovensku, napsal Deník N. Tamní ministerstvo vnitra Marčevskému dle zjištění deníku udělilo dočasnou ochranu. Kauza kolem Voice of Europe má evropský rozsah, proruská síť chtěla získat vliv v Evropském parlamentu.
včera|

Do Rafáhu vstoupíme v každém případě, oznámil Netanjahu

Šéf izraelské armády Herci Halevi schválil definitivní plány vojenské operace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy spolu se zřízením uprchlických táborů v jeho střední části. Píše to server The Times of Israel s odkazem na zprávu zpravodajského webu Ynet. Operace údajně začne do 72 hodin, pokud nebude uzavřena dohoda o příměří a propuštění rukojmí s teroristickým palestinským hnutím Hamás. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci zdůraznil, že izraelské síly vstoupí do Rafáhu nehledě na to, zda se dohodu podaří uzavřít, či nikoli. Izraelský představitel řekl AFP, že Jeruzalém počká na odpověď Hamásu do středy a následně se rozhodne.
30. 4. 2024Aktualizovánovčera v 20:25|

Vláda schválila reformu penzí. Počítá s pozdějším odchodem do důchodu

Kabinet Petra Fialy (ODS) schválil úpravy v systému důchodového pojištění. Reformní změny počítají s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši dvaceti procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Normu dostane k projednání sněmovna. Podle plánu by změny měly začít postupně platit od příštího roku.
30. 4. 2024Aktualizovánovčera v 20:05|

„Je podložené, že je Země kulatá?“ ptal se možný kandidát na šéfa slovenské televize Machala

Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal najevo pochybnosti o tom, že je vědecky podložené, že je Země kulatá. O Machalovi se mluvilo jako o možném příštím řediteli Slovenské televize a rozhlasu (STVR), on však odmítl, že by jím chtěl být.
včera|

Firmy EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu jaderných bloků

Společnosti EDF a KHNP podaly své závazné nabídky na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v Česku. Zástupci francouzské EDF přinesli dokumenty do centrály společnosti ČEZ ráno, představitelé korejské KHNP odevzdali svou nabídku v pondělí. Firmy to potvrdily novinářům. Detaily nabídek ještě po nějakou dobu nebudou veřejné, nyní je bude analyzovat ČEZ. O vítězi tendru i o tom, kolik jaderných bloků se bude v Česku v budoucnu stavět, by se mělo rozhodnout do léta. První z nich by měl stát v roce 2036.
30. 4. 2024Aktualizovánovčera v 16:46|

Členství v EU a v NATO je základem svobody a bezpečnosti, uvedl Pavel na konferenci v Praze

Evropská unie je největším mírovým projektem v historii kontinentu a členství v ní a v Severoatlantické alianci (NATO) je základem svobody a bezpečnosti země. Na konferenci věnované 20 letům ČR v EU v Praze to řekl prezident Petr Pavel, který mimo jiné zmínil i to, že pokud chce Česko hrát pomyslnou první ligu v Evropě, logicky se nabízí například přijetí eura. Premiér Petr Fiala (ODS) doplnil, že členství v EU přispělo k tomu, že je Česko dnes mnohem bohatší zemí. Podle předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) musí být prioritou Evropy bezpečnost. Prvním krokem podle ní musí být porážka Ruska na Ukrajině.
30. 4. 2024Aktualizováno30. 4. 2024, 10:00|

Policie odložila kauzu výbuchu ve Vrběticích, může za ni ruská tajná služba

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu odložili případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. V roce 2014 při něm zemřeli dva lidé. Policie vyšetřování zastavila, protože podezřelí jsou v Rusku, které s českou stranou odmítlo spolupracovat. Kriminalisté tak nemůžou zahájit jejich trestní stíhání. Podle policie je ale prokázané, že za explozemi stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. To potvrdil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka ocenil práci NCOZ i potvrzení, že za výbuchy ve Vrběticích stála ruská rozvědka.
29. 4. 2024Aktualizováno29. 4. 2024, 20:33|

Za týden přibylo 1604 případů černého kašle, letos zatím nejvíc

Za uplynulý týden přibylo podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 1604 nakažených černým kašlem, za týden zatím nejvíc. Od začátku roku se nakazilo téměř jedenáct tisíc lidí. Nejvyšší nemocnost je mezi mladými ve věku patnáct až devatenáct let, tvoří zhruba třetinu infikovaných. Nakazilo se také 148 dětí do jednoho roku. Ty může nemoc ohrozit, protože nemají ukončené očkování.
29. 4. 2024Aktualizováno29. 4. 2024, 20:06|

Vztahy mezi Německem a Českem nikdy nebyly lepší, řekl Steinmeier po schůzce s Pavlem

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho v pondělí po poledni přivítal prezident Petr Pavel. Hovořili o energetice, kyberbezpečnosti nebo situaci na Ukrajině a Blízkém východě. Steinmeier na tiskovém brífinku zmínil, že vztahy mezi Německem a Českem nikdy nebyly lepší a že rozšíření Evropské unie je strategickým zájmem pro obě země i samotnou EU. Oba prezidenti následně uctili památku obětí loňské střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
29. 4. 2024Aktualizováno29. 4. 2024, 19:28|

V Německu začala první část procesu s pučisty, kteří chtěli násilně převzít moc

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělí před soudem ve Stuttgartu zodpovídá devět lidí. Podle státního zastupitelství chystali v Německu převrat.
29. 4. 2024|

Propuštění rukojmí je priorita, říká Izrael. Může to ovlivnit operaci v Rafáhu

Izraelské vojenské velení schválilo plán operace v Rafáhu, podle Bílého domu je ale Jeruzalém připraven vyslyšet americké připomínky, než invazi v pohraničním městě Pásma Gazy spustí. Mezinárodní společenství, včetně USA, naléhá na izraelskou vládu, aby nejprve zajistila bezpečnou evakuaci civilistů. Delegace palestinského teroristického hnutí Hamás má jednat o možném příměří v pondělí v Egyptě. Izrael podmiňuje šestitýdenní klid zbraní propuštěním několika desítek rukojmí.
28. 4. 2024Aktualizováno28. 4. 2024, 20:52|

Hrozí omezení dodávek léku pro chronicky nemocné. Resort tají, o jaký jde

Výpadky léků pokračují. Ministerstvo zdravotnictví aktuálně řeší problém s výrobcem, který chce výrazně omezit dodávky jednoho léčiva na předpis pro chronicky nemocné. Měsíčně se ho v Česku spotřebuje 60 tisíc balení. O jaký lék přesně jde, ale resort tají. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) téma otevřel na jednání rady ministrů v Bruselu. Požaduje, aby státy výrobcům neustupovaly a v lékové politice postupovaly koordinovaně.
28. 4. 2024|

Velitel ukrajinské armády zmiňuje „taktické úspěchy“ invazních sil

Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti podle úřadů zranily tři lidi. Pod palbou se ocitlo na dvacet obcí. Ukrajinské úřady také informovaly, že ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v Mykolajivu. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Moskva tvrdí, že dobyla vesnici Novobachmutivka na východě Ukrajiny. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj přiznal, že invazní síly zaznamenaly ve více oblastech „taktické úspěchy“.
28. 4. 2024Aktualizováno28. 4. 2024, 17:42|

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu, výzkum a inovace má TOP 09 podle místopředsedy strany a šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka čtyři kandidáty – tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nový ministr či ministryně funkci převezme po Heleně Langšádlové (TOP 09), která podala demisi. Jméno bude známo příští týden.
28. 4. 2024Aktualizováno28. 4. 2024, 13:27|