K radikalizaci vedla na Slovensku dlouhá cesta, soudí Radičová. Krize je velmi hluboká, míní Kubiš

Události, komentáře: Den po atentátu na premiéra Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Slovensko se do současné vypjaté situace nedostalo v minulých týdnech ani měsících, byl to dlouhodobý proces, uvedla ve čtvrtečních Událostech, komentářích bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. „Tato krize je velmi hluboká a odehrává se ve velmi znejistěné společnosti," dodal bývalý slovenský ministr zahraničí ve vládě Roberta Fica a diplomat Ján Kubiš. Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka pak soudí, že Slovensko potřebuje po atentátu na premiéra Fica zklidnění situace a smířlivější tón.

Radičová uvedla, že Slovensko si za uplynulých třicet let prošlo velmi rozdílnými obdobími, včetně autokratické vlády Vladimíra Mečiara, vstupem do Evropské unie či dobou, kdy se zhoršovaly sociálně-ekonomické ukazatele a země se dostávala na chvost Unie.

Docházelo podle ní ke střídání různých typů demokracie, jako by společnost hledala cestu, zda si vybrat tu standardní liberální, nebo populistickou demokracii. Dlouhodobě pak podle ní přibývala nekulturnost či vulgarizace politiky, která rozbíjí společnost na znepřátelené tábory. To pak vedlo až do současného stavu polarizace a radikalizace společnosti.

Společnost je rozdělená a nevidí východiska, varuje Kubiš

Kubiš hodnotí atentát na premiéra Fica jako politický terorismus, který odhalil, jak hluboko se slovenská společnost dostala. Tedy do stádia konfrontace, polarizace, hrubosti, agresivity a neschopnosti tolerovat názory, které se liší od těch našich.

„Tato krize je velmi hluboká a odehrává se ve velmi znejistěné společnosti," řekl diplomat s tím, že společnost je nejen rozdělená, ale jako by neviděla žádná východiska, protože jí je politici často nenabízejí.

Kupka varoval před přiléváním oleje do ohně ze strany některých politiků, Slovensko podle něj potřebuje zklidnění situace a smířlivější tón. Nikdo by neměl podle něho využívat současné situace ve prospěch své politické agendy.

Soudí také, že Slovensko bude muset hledat imunitu proti mnoha útokům na sociálních sítích. Prostředí některých médií a sociálních sítí podle něj vedou k osobním střetům, k větším emocím. „Ale bohužel to vzbuzuje i temné proudy ve společnosti,“ myslí si český ministr. Řešení vidí ve větší slušnosti napříč všemi vrstvami společnosti.

Diskutující ocenili vstřícné gesto Čaputové a Pallegriniho

Diskutující ocenili vstřícné gesto končící prezidentky Zuzany Čaputové a zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho, kteří společně odmítli násilí. Kubiš připomněl také to, že do prezidentského úřadu jsou pozváni ke konzultacím zástupci politických stran. „Doufám, že budou hledat pro Slovensko nejlepší řešení,“ sdělil. Zatím vidí na politické scéně signály, že většina politiků chce hledat východisko z krize, a doufá, že se promění v konkrétní kroky, které utlumí vášně.

„Jsou tu signály, že se politická vůle přemění na skutky, jinak by to byly jen prázdné fráze," věří také Kupka. Politika se sice nemůže odehrávat bez věcných sporů, to by ztratila svůj smysl, ale nesmí to být osobní útoky, které ve výsledku vedou k nenávisti ve společnosti, dodal.

Česko je připraveno nabídnout pomoc, uvedl velvyslanec Jindrák

Velvyslanec ČR na Slovensku Rudolf Jindrák v pořadu zdůraznil, že Česko již dvacet minut po atentátu nabídlo Slovensku pomoc, lékařskou či při vyšetřování. Slovenští představitelé, ministr obrany Robert Kaliňák a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, podle něj za nabídku několikrát poděkovali a jsou za ni velmi vděčni.

„Pokud by byla potřeba, tak jsme kdykoliv tuto pomoc schopni poskytnout,“ dodal Jindrák.

Je čas na symbolická gesta, soudí Šabata

Šéfredaktor deníku Právo Petr Šabata se domnívá, že Slovensko je nyní na možná nejdůležitější křižovatce za 32 let své samostatnosti. „Může se vydat buď cestou usmíření, nebo cestou politické války,“ domnívá se.

Soudí, že právě nyní je čas na symbolická gesta a na práci s politickými symboly, které společně nabídli Čaputová a Pellegrini.