Noční chůvy se starají o děti i spánek rodičů

Horizont ČT24: Noční chůvy (zdroj: ČT24)

Řadu probdělých nocí po narození dítěte zná většina rodičů. Americké a britské rodiny našly způsob, jak nevyspalým matkám a otcům pomoci. Mají-li na to prostředky, najímají si noční chůvy. Jejich úkolem je během noci dítě nakrmit, přebalit a rodiče nechat vyspat.

Lisa Auldová pracuje v IT a také je matkou dvou dětí. Zatímco starší dcera už spí klidně, její mladší sourozenec se – stejně jako ostatní novorozeňata – budí často. Probdělých nocí se ale Lisa ani její manžel Reshad Mullboccus tentokrát nebojí.

Když jsou děti v posteli, přichází chůva. Zatímco řada rodičů si najímá hlídání přes den, Auldová a Mullboccus upřednostnili noc, aby si mohli víc odpočinout. „Proč bychom nepožádali o pomoc, kterou člověk potřebuje víc během noci,“ konstatuje otec dvou dětí a finančník Mullboccus. Pár tím dává najevo nesouhlas s námitkami, že svým dětem nevěnuje dostatečnou péči.

Noční pomoc

Ve Spojených státech vyjde noční chůva v průměru na v přepočtu pět set korun na hodinu, v Británii asi o stovku více. Po krátké mateřské dovolené se ženy v USA a Spojeném království musejí opět vrátit do práce. A brzké vstávání do zaměstnání pro řadu z nich není vůbec jednoduché.

„Když si člověk najme v první fázi někoho, jako jsem já, naučím ho, jak na řadu věcí přijít mnohem rychleji. Takže se může vyvarovat řady obtíží, na které by narazil během prvních čtyř až osmi týdnů,“ nastiňuje noční chůva Lisa Cleggová.

Cenné rady dávají noční chůvy hlavně prvorodičkám. Podle kritiků by ale o podobné, i když náročné chvilky, neměla žádná matka přijít.