Šéf gangu na Haiti viní politiky, štábu CNN ukázal sílu

Výjimečný vhled do násilím zmítaného Haiti se podařilo získat štábu americké televize CNN. Její zpravodaj natočil rozhovor s jedním z nechvalně proslulých vůdců gangu. Právě ozbrojené skupiny jako ta jeho nyní ovládají velké části haitského území – a často přitom páchají ty nejtěžší zločiny, včetně únosů nebo vražd.

Cesta do srdce území ovládaného gangem připomíná celé Haiti, je zničená a zaplavená. Do těchto míst se odváží málokdo, štáb CNN ale dostal od vůdce gangu ujištění, že jej nezastaví žádná z hlídek. „Za námi jedou v autě další čtyři muži, takže nám opravdu poskytují eskortu,“ popsal při jízdě za vůdcem gangu Kraze Baryé zpravodaj CNN David Culver.

S ozbrojeným doprovodem se dostal až do domu, kde žije Vitel’homme Innocent, kterého haitská vláda i Spojené státy považují za násilného zločince. Na seznamu FBI patří mezi deset nejhledanějších, a to kvůli únosům amerických misionářů a vraždě jednoho z rukojmí. Do území jeho vlivu navíc spadá i velvyslanectví USA v Port-au-Prince.

„Naším snem je zbavit zemi zkorumpovaných oligarchů a politiků. Musíme se zbavit systému a vrátit Haiti stabilitu,“ řekl Vitel’homme Innocent CNN. Na přímou otázku, jestli jeho muži páchají zločiny, přímo neodpověděl. Vinu svedl na úřady a vlivy zvenčí, které podle něj vytvořily korupční prostředí.

Vůdce skupiny Kraze Baryé tvrdí, že gangy se kvůli tomu sjednotily. Ten jeho má podle bezpečnostních expertů na tisíc členů, včetně nedávno uprchlých vězňů. Štábu Vitel’homme Innocent nabídl prohlídku svého rajónu s řadou ozbrojenců a příznivců. Na okraji území už je patrná obezřetnost ochranky, protože venku už působí jiný gang – příznak toho, že proklamovaná jednota ozbrojených skupin má své meze.

Ukázka síly

Uprostřed návštěvy štábu CNN v rajónu gangu Kraze Baryé začala po sítích kolovat nahrávka ukazující zřejmě výsledek útoku dalšího gangu na vesnici vzdálenou jen pár kilometrů. Culver se vůdce skupiny zeptal, zda cítí jakoukoliv zodpovědnost. „Každý dělá chyby, nikdo není dokonalý. Je to vina politiků,“ prohlásil Vitel’homme Innocent.

CNN zachytila i návrat vůdce gangu do jeho sídla, zatímco se blížil večerní zákaz vycházení. Vitel’homme Innocent se cestou zastavoval, povídal s místními, rozdával jídlo a úsměvy, jako by vedl politickou kampaň, všimli si američtí reportéři. Televiznímu štábu ukázal dva slepce, o které se prý postaral, když je vyhnali z domova. Sám přitom vyhnal z domovů řadu jiných lidí.

Vitel’homme Innocent se se štábem CNN okázale rozloučil na symbolickém místě. „Jsme jen pár bloků od amerického velvyslanectví a je to jasná ukázka toho, jak si věří on i lidé kolem něj. Je to ukázka síly,“ okomentoval výjev Culver.