TÉMA

Ovocné stromy

V Lysicích na Blanensku testují přes dva tisíce ovocných stromů

Většina nových odrůd ovoce, které se v posledních letech v Česku objevily, roste pohromadě v Lysicích na Blanensku. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ) na tamější zkušební stanici registruje nově vyšlechtěné odrůdy ovoce a zároveň udržuje takzvanou živou kolekci, do které umisťuje již registrované odrůdy. Každý šlechtitel, který chce uvést novou odrůdu na český trh, ji musí nejprve nechat přihlásit do seznamu odrůd. Odborníci v Lysicích ji následně pozorují ve vegetačním i mimovegetačním období.
17. 4. 2024|

V noci na čtvrtek opět hrozí přízemní mrazy, mohou poškodit některé plodiny

V noci na čtvrtek budou v některých místech v Česku teploty u země klesat pod nulu, spadnout mohou až k minus pěti stupňům Celsia. Přízemní mráz se čeká v polohách pod 600 metrů nad mořem a může poškodit zejména zeleninu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornění meteorologů před mrazem ve vegetačním období platí od půlnoci do čtvrtečních 08:00 pro všechny kraje.
3. 5. 2023|

Noční mrazy mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy, varovali meteorologové

V noci na pondělí se objeví skoro v celé zemi mrazy, které by mohly poškodit kvetoucí ovocné stromy – hlavně meruňky, broskvoně a slivoně. Výstraha na mráz ve vegetačním období platí od nedělních 23:00 až do úterního rána. Meteorologové doporučují zemědělcům a zahrádkářům, aby tyto kvetoucí ovocné stromy chránili před promrznutím.
10. 4. 2022|